20 jaar G-Nius: Hoe en waarom het begon

Hoe is het 20 jaar geleden allemaal begonnen? Om antwoord op deze vraag te krijgen gaan we in gesprek met oprichter Gijs-Jan Deenen. Hij brandt direct los en vertelt vol passie over hoe het allemaal begon.

Waarom ben je ooit met G-Nius begonnen?

“Ik heb bij een aantal IT-ondernemingen gewerkt waaronder een grote internationale club. Wat je binnen deze bedrijven zag is veel interne politiek en machtsstrijd. Mensen waren niet bezig met de business, met de klant of met medewerkers. Dat viel mij tegen.

Als je voor een corporate bedrijf werkt, ben je meer bezig met het plannen van je carrière dan met de dingen die op dat moment belangrijk zijn. Ik kwam erachter dat ik daar niet pas. Ik wil namelijk graag het verschil kunnen maken, in alles wat ik doe.

Wat mij ook op viel binnen deze grote bedrijven was de rol van het management. Het top-down management, dat vind ik echt niet fijn. Ik wil geen hiërarchie. Ook de rol van aandeelhouders en banken die veel invloed hebben, zijn factoren die ik niet prettig vind. Daarnaast miste ik een pragmatische aanpak en het ondernemerschap.

Ik heb altijd gezegd; de IT-detacheringskant kan veel eenvoudiger, dat kan veel leuker. Het model van Eckart Wintzen heb ik hiervoor als basis gebruikt. Hij werkte volgens de Celfilosofie. Het principe hiervan is dat een ‘groep’ maximaal 50 personen groot mag zijn, deze groep vormt een cel. Degene die verantwoordelijk is voor deze groep moet alle medewerkers en klanten kennen. Maar ook de partners en kinderen. En op het moment dat deze groep te groot wordt splitst de cel zich in twee nieuwe groepen.

Wat ik vooral erg belangrijk vind is de fun-factor. Dingen doen die je leuk vindt maar die ten goede komen van de klanten en de medewerkers. Ervoor zorgen dat iedereen blij is, dat vind ik altijd leuk.

Wie heeft je geïnspireerd?

“Toine Philippa heeft mij het IT-detacheringsvak geleerd. Hij is een echte salesman die altijd bezig is. Hij kan mensen motiveren en geeft je verantwoordelijkheden. Zijn instelling is; ga het doen en trek aan de bel als je hulp nodig hebt.

Van hem heb ik veel geleerd; enthousiasme in je business, ervoor gaan, beloven wat je zegt en doen, vóóral doen en ga niet zitten wachten. Hij is een inspiratiebron voor mijn manier van werken en hoe ik een groot aantal dingen doe bij G-Nius.”

Zijn er mensen die je hebben geholpen bij de oprichting van G-Nuis?

“Wie mij heeft geholpen met de oprichting is Walter van Dijk. Walter is degene die al het ‘deskwerk’ heeft gedaan voor G-Nius. En daar bedoel ik mee de oprichting, de inrichting en alle dingen die uitgezocht moesten worden in het begin. Zoals de Kamer van koophandel, de bank, enzovoort. Hij heeft ook het eerste logo bedacht en de eerste website gemaakt.

Walter heeft later G-Nius Rusland opgericht en heeft daar inmiddels twee locaties. Hij is een hele loyale en professionele collega waar ik nog steeds veel contact mee heb.”

Is er veel veranderd?

Toen we begonnen bestond hybride werken niet, je werd afgerekend op je aanwezigheid. Wat ik nu fijn vind is dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen klus. Dat zit in de basis van G-Nius. Het maakt niet uit of je dat nou op kantoor of thuis doet, dat is aan jou. Maar zorg dat het op tijd en conform de afspraken klaar is. En dat vind ik heel leuke en een prettige manier van werken.

G-Nius heeft in de afgelopen 20 jaar op unieke en historische locaties gezeten in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Meer hierover lees je in een van onze volgende berichten. Nieuwsgierig? Volg ons dan op LinkedIn of hou de website in de gaten.