#3 in de serie ‘interview vragen’

Deze week in de serie interview vragen: “Wat spreekt je aan in deze rol?

Wellicht een open deur: de kans om te laten zien hoe enthousiast je bent over deze rol én het bedrijf. Met enthousiasme laat je namelijk ook je betrokkenheid zien. Een betrokken medewerker is wat ieder bedrijf wil.

Zorg dat je kort en duidelijk kunt aangeven waarom de rol (en het bedrijf) jou aanspreekt. Wanneer je hier al hapert, sta je met 1-0 achter.

Antwoord: Wat men graag wil weten is: hoe heb je jezelf voorbereid op de rol en het bedrijf. Welke zaken spreken je aan? Kun je jezelf vinden in de normen en waarden van het bedrijf? Op welke manier (geef aan hoe dit aansluit bij jouw waarden)? Kun je zaken leren, welke sterke punten van jezelf kun je kwijt in de rol en hoe ga je dit laten zien?

In mijn geval zou dit een antwoord kunnen zijn: “Ik heb veel ervaring in de branche waarin jullie actief zijn. Ook veel nieuwe inzichten gekregen door artikelen te lezen, onder meer op jullie website en die van concurrenten. De manier waarop jullie innovatie inzetten spreekt me erg aan. Dat is wat ik in mijn vorige baan ook veelvuldig gedaan heb. Samen met klanten kijken naar mogelijkheden om te innoveren. De ruimte die jullie bieden om jezelf in dit speelveld te ontwikkelen is een aspect dat zeker goed bij me past. Daarnaast heb ik, net als jullie, klantgerichtheid en met daadkracht te werk gaan hoog in het vaandel staan.”