Stel je voor: je bent jong, ambitieus en staat aan de start van je carrière. Op dit moment bestaat het grootste deel van de arbeidsmarkt uit Millennials en Generatie X. Hoe ga je om met de vooroordelen over jouw generatie en de denk- en werkwijze van andere generaties? Hiervoor gaan we in gesprek met Valerie van Arkel, een jonge professional die op dit moment als enige binnen G-Nius Generatie Z vertegenwoordigd.
Valerie is in 2022 binnen G-Nius gestart als stagiaire en inmiddels is ze vast onderdeel van ons team. Ze behoort tot Generatie Z, een generatie die bekend staat om hun frisse perspectieven en innovatieve benaderingen. Maar hoe is het om als jonge professional samen te werken met collega’s van verschillende generaties? Valerie deelt haar ervaringen als Gen Z’er op de arbeidsmarkt met diverse generaties.
Voel jij je een echte Gen Z’er op de werkvloer?
Een stereotyperend beeld van Generatie Z is weinig willen doen voor veel geld. Ik kan zeggen dat ik, als enige die bij G-Nius 40 uur op het kantoor werkt, hier niet op aansluit.
Maar wel het veel bezig zijn met sociale media en het veel invloed hiervan ondervinden, dat is wel van toepassing.
Het hebben van een betere verdeling van een werk-/ privébalans en graag willen thuiswerken zijn kenmerken die vaak worden toegeschreven aan generatie Z. Is dit iets wat jij ook belangrijk vindt?
Ik merk binnen G-Nius dat thuiswerken het werk alleen maar minder leuk maakt. Omdat ik als Recruiter veel samenwerk met de marketingafdeling en de Business Managers, loop ik veel liever direct naar iemand toe. Dan heb ik sneller en een beter antwoord op mijn vraag dan dat ik de hele dag moet gaan bellen.
Ik heb ook niet het gevoel dat G-Nius mij belemmert in het hebben van een goede werk-/ privébalans. Het is namelijk absoluut niet zo dat ik na werktijd nog uren door moet werken om mijn targets te behalen.
En ook wat betreft ‘op zoek naar steeds een stapje beter’ ook daarin word ik gesteund. Als ik aangeef dat ik iets wil leren en ik kan dat onderbouwen met een plan dan is er veel mogelijk. Die regie en vrijheid krijg je hier.
Je bent, op dit moment, de enige Gen Z’er bij G-Nius. Hoe ervaar je dat?
Ik ervaar het niet als een hinder dat ik een Gen Z’er ben. Ik merk wel dat ik een nieuwe kijk meeneem. Maar ik voel me niet anders behandeld dan andere.
Zijn er voor jouw voordelen aan het werken met verschillende generaties?
Ja dat denk ik wel. Ik ben zelf het ‘jonkie’ en andere generaties hebben meer ervaring zowel in het vak als in het leven.
Mensen van mijn generatie kunnen nogal snel zeggen “oké, nu hup actie!” Maar oudere generaties kunnen dan een stapje terug doen, en zeggen “denk even na over wat je zegt” en “maak een bewuste keuze”. Daar helpen ze me heel erg bij. En we maken elkaar daar alleen maar sterker in.
En dat ik van Gijs-Jan (founder) leer hoe het traditionele vak werkt, zo leer ik hem wat de nieuwe ontwikkelingen in het vak zijn. Maar je moet er wel voor openstaan om de zienswijze van andere mee te krijgen.
Af ten toe, wanneer ik een nieuw idee inbreng (denk aan AI), dan merk dat ik een frons krijg en ze niet begrijpen waar ik het over heb. Maar als ik het uitleg dan zien ze er vaak wel de voordelen van in.
Zijn er ook nadelen aan het werken met verschillende generaties?
Ik zie zelf geen nadelen. Daarentegen denk ik dat als je werkt met allemaal dezelfde generaties, dit wel nadelen met zich meebrengt.
Als je alleen maar met Generatie Z zou samen werken dan mis je senioriteit, de werkervaring en levenservaring, en je hebt heel veel dezelfde generatie type personen op de werkvloer.
Wat zijn de grootste verschillen tussen jouw werkwijze en die van jouw collega’s? Of zie dat deze er eigenlijk niet zijn?
Ik zie vooral dat het gebruik van AI-tools door mij voor veel hoger ligt dan bij collega’s. Dit komt omdat ik het interessant vind. Maar ook omdat ik er mee ben opgeleid.
Ik denk dat het gebruikmaken van tools om het werken efficiënter te maken door mij meer gebeurt dan door de rest.
Verder denk ik dat de verschillen niet per se toe te schrijven zijn aan Generatie Z maar meer aan persoonsgebonden eigenschappen.
Er zijn behoorlijk wat vooroordelen over Gen Z. Kloppen deze of zie jij dit anders?
Een deel kan ik bevestigen en een deel zie ik anders.
Op social media wordt vooral het beeld gecreëerd dat Gen Z heel weinig wil werken en veel geld wil verdienen. Als we heel eerlijk zijn, wie wil dat nou niet?
Ik denk dat mijn generatie vooral bezig is met ‘hoe kan ik op een snellere en efficiënte manier mijn geld verdienen en daardoor meer tijd over houden voor leuke dingen’.
Gelukkig zit ik goed op mijn plek, met mijn 40-urige werkweek, bij G-Nius. En het is niet zo dat nu denk dat ik minder moet gaan werken omdat ik geen tijd heb om leuke dingen te doen. Dat heeft deels ook te maken met G-Nius als werkgever.
En als ik kijk naar duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit, waar mijn generatie veel waarde aan hecht, ja daar heb ik ook wel een mening over maar dat beïnvloed niet mijn dagelijks leven.
Wat ik ook veel terug hoor is dat Gen Z geen verantwoordelijkheid neemt. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Dat is puur persoonlijk want het heeft te maken met omgevingsfactoren zoals opvoeding en milieu.
Voor jouw functie sta je veel in contact met opdrachtgevers en professionals. Heb je het gevoel dat ze je anders behandelen dan oudere collega’s?
Soms zit ik wel eens bij een klant en ze beginnen te klagen en met vooroordelen te strooien over Gen Z. Vervolgens kijken ze dan mij aan en vragen ze “hoe oud ben jij eigenlijk?”.
Ergens snap ik wel waarom ze er zo naar kijken. Maar dan ben ik de gesprekspartner om uit te leggen dat het wel iets is waar je aan moet leren wennen, anders trek je deze generatie niet meer aan.
Dus ik merk wel dat het erover gaat, maar anders behandeld worden? Nee, dat denk ik niet.
Wat is jouw advies voor Generatie X en Millennials om beter samen te werken met Gen Z?
Vooraf de vooroordelen aan de kant zetten. Echt niet elke Gen Z’er is zoals Gen Z getypeerd wordt. Natuurlijk hebben we allemaal kenmerken en dingen waaraan je ziet dat het een andere generatie is.
Maar het is niet zo dat we allemaal het type zijn dat op bijvoorbeeld social media beschreven wordt.
Er zijn meer uitzonderingen dan stereotypen. En als je dat aan de kant kan zetten dan kan je veel makkelijker in gesprek gaan met deze generatie.
En zie het als nieuwe ideeën en niet als dwars doen. Gen Z wil geen roet in het eten gooien. We zijn een generatie die veel meer toegang heeft tot het internet. Hierdoor kennen we meer invalshoeken dan eerdere generaties misschien. Door meer invloeden van buitenaf kunnen we anders kijken naar situaties.
Heb je tips voor Generatie Z die op dit moment de arbeidsmarkt betreedt?
Ga niet te zelfverzekerd de arbeidsmarkt op. Want als je van school afkomt, weet je eigenlijk nog heel weinig. Het is net als bij een rijbewijs, je leert pas autorijden als je het veel doet. Natuurlijk heb je werkervaring opgedaan door stages maar je weet nog niet de hele wereld.
Daarbij draait het niet op de functietitel die je krijgt. Het gaat er niet om of daar junior of senior voor staat. Het draait erom dat je bijdraagt aan de organisatie.
Als je dan kijkt naar het kenmerk van Gen Z dat zichzelf verder wil ontwikkelen, focus dan daarop in plaats van een ‘belangrijke’ functietitel en die 3,5 duizend Euro voor 32 uur binnen willen slepen. Blijf realistisch.
En oudere generaties bedoelen het echt goed. Soms kom je met een plan of een idee, dan zie je ze denken “wat moeten we daarmee?”. Maar het is niet dat ze jouw idee niet willen horen, het is omdat het nieuw is en daarom reageren ze zo.