EEN PROFIELSCHETS IN JE CV

Een recruiter ziet dagelijks veel cv’s passeren. Vaak sluiten deze goed aan bij de gevraagde kennis en ervaring. Maar hoe kan jij je onderscheiden en ervoor zorgen dat jouw cv ook een goede weerspiegeling is van jouw persoonlijkheid? Met een profielschets in je cv voeg je net dat extra beetje informatie toe.

Wat is een profielschets?

Een profielschets, ook wel een persoonlijk profiel genoemd, is een korte introductie over jezelf. Hierin geef je bijvoorbeeld aan wat voor type persoon je bent, waar je goed in bent en waar je ambities liggen. Dit doe je in ongeveer vier tot zes korte zinnen. Met deze overtuigende omschrijving kunnen recruiters een inschatting maken of jij als persoon bij de functie en organisatie past.

Hoe schijf ik een profielschets?

Het schrijven van een profielschets is niet altijd makkelijk. Voordat je begint zijn er een aantal vragen die je voor jezelf moet kunnen beantwoorden:

– Waar ben ik goed in?
– Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen
– Wat zijn mijn ambities?
– Waar krijg ik energie van?
– Wat maakt mij onderscheidend?

Probeer de antwoorden op de bovenstaande vragen nu samen te vatten in een kort en pakkend verhaal van ongeveer vier tot zes zinnen. Gebruik hierbij kenmerken die specifiek van toepassing zijn op jou. En onderbouw deze kenmerken ook. Ben je bijvoorbeeld creatief? Laat dan ook naar voren komen hoe zich dit uit.

Tips om een goed persoonlijk profiel te schrijven:

Om een goed persoonlijk profiel te kunnen schrijven zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden:

– Schrijf in de ik-vorm
– Vermijd clichés
– Kies voor origineel taalgebruik dat bij jou past
– Maak geen opsomming maar een goed lopend verhaal
– Pas de profielschets aan op de vacature waarop je solliciteert
– Hou het kort en duidelijk

Waar plaats je een profielschets in je cv?

Nu heb je een mooie tekst geschreven die jou als persoon goed omschrijft. Maar waar plaats je dan een profielschets in je cv? Omdat je wil dat jouw verhaal direct zichtbaar is voor de lezer plaats je deze bovenaan in je cv. Zo heb je meteen de aandacht getrokken.

Wil je meer weten over het maken van een cv? Bekijk dan hier ons filmpje met tips.