TIPS VOOR EEN INTAKEGESPREK

Een intakegesprek is vaak een spannend moment. Het maakt meestal niet uit of het nu de eerste keer is of als je al vaker een intakegesprek hebt gevoerd. Een goede voorbereiding kan veel van deze spanning weghalen. Om je hierbij te helpen geven wij je in de onderstaande video een aantal handige tips voor een intakegesprek.

Wat is een intakegesprek?

Tijdens een intakegesprek krijgen de kandidaat en de werkgever of opdrachtgever de kans om elkaar beter te leren kennen. Vaak begint een intakegesprek met een korte introductie van de organisatie en een beschrijving van de openstaande rol. Daarna krijg jij de kans om jezelf voor te stellen. Je vertelt wat jouw vaardigheden en competenties zijn en wat jou geschikt maakt voor de rol.

Een werkgever of opdrachtgever wil er tijdens het gesprek vooral achter komen of jij de geschikte kandidaat bent en of je past binnen de organisatie. Daarnaast is het voor jou ook de mogelijkheid om te ontdekken of de rol en de organisatie bij jou passen.

Onze tips voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding vormt de basis voor een intakegesprek. Het neemt een groot deel van de spanning weg en het geeft je meer vertrouwen. De voorbereiding begint bij het inwinnen van informatie over de organisatie, je gesprekspartner en de openstaande rol. Bezoek de website en de socialmediakanalen van het bedrijf . Zijn er punten waar je meer over wil weten? Schrijf deze dan op en vraag hiernaar tijdens het gesprek.

Bereid je voor op de meest gestelde vragen. Veel gestelde vragen zijn:

– Vertel iets over jezelf
– Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
– Wat maakt jou geschikt voor deze rol?
– Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Door hierover na te denken wordt je niet verrast tijdens het gesprek en kan je een kort en duidelijk antwoord geven.

Een veel gebruikte interviewtechniek is de STARR-methode. Hierbij vraagt de interviewer jou om een Situatie te vertellen, wat je specifieke Taak daarbij was, welke Actie heb je ondernomen, tot welke Resultaat dat leidde en ten slotte wat je daarvan hebt geleerd (Reflectie). Breng voor jezelf vast in kaart wat je wil vertellen als deze methode wordt toegepast.

Wil je meer tips? Bekijk dan de onderstaande video.

Wij wensen je alvast veel succes

Hopelijk kan jij je met onze tips nu goed voorbereiden. Heb je na het zien van deze video nog vragen? Neem dan contact op met een van onze business managers.