Veel gestelde vragen over detachering

Detachering is een veelbesproken onderwerp op de moderne arbeidsmarkt. Ook als strategisch parner op het gebied van IT-detachering, krijgen dagelijks vragen over deze dienst.

Of je nu een organisatie bent die overweegt om professionals te detacheren of een professional die geïnteresseerd is in de mogelijkheden ervan, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn. Hieronder behandelen we enkele van de meest gestelde vragen over detachering om je te helpen een beter inzicht te krijgen in dit proces.

Wat is detachering?

Detachering is het tijdelijk ter beschikking stellen van een professional door een onderneming aan een derde partij, de opdrachtgever. Dit betekent dat de opdrachtgever tijdelijk een specialist inhuurt. De professional blijft gedurende deze periode in dienst van het detacheringsbureau. Dit zorgt ervoor dat een gedetacheerde professional altijd verzekerd is van een vast inkomen. De duur van de detachering hangt af van de duur van het project waaraan de specialist werkt.

Wat doet een detacheringsbureau?

Een detacheringsbureau is verantwoordelijk voor het matchen van gekwalificeerde professionals met opdrachten bij opdrachtgevers die tijdelijk behoefte hebben aan extra personeel. De taken van een detacheringsbureau omvatten onder meer:

Werving en selectie: Het detacheringsbureau zoekt actief naar geschikte professionals voor verschillende opdrachten, voert gesprekken en selecteert de best passende kandidaten.

Plaatsing van professional: Nadat een geschikte kandidaat is gevonden, plaatst het detacheringsbureau de professional bij de opdrachtgever die behoefte heeft aan tijdelijke kennis en expertise.

Administratieve ondersteuning: Het detacheringsbureau behandelt alle administratieve taken met betrekking tot de detachering, zoals loonadministratie, belastingen, verzekeringen en contractbeheer.

Begeleiding en ondersteuning: Het detacheringsbureau biedt ondersteuning aan zowel de professional als de opdrachtgever tijdens de detacheringsperiode, bijvoorbeeld door te helpen bij het oplossen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen.

Opvolging: Het detacheringsbureau houdt regelmatig contact met zowel de professional als de opdrachtgever om ervoor te zorgen dat de detachering soepel verloopt en om eventuele feedback te verzamelen.

Detacheringsbureaus fungeren als tussenpersoon tussen professionals en opdrachtgevers en streven ernaar om een win-winsituatie te creëren waarbij beide partijen profiteren van de detachering.

Wat is het voordeel van detachering voor opdrachtgevers?

Flexibiliteit: Opdrachtgevers kunnen snel en gemakkelijk gespecialiseerde professionals inhuren voor projecten of piekperiodes.

Kostenbesparing: Opdrachtgevers hoeven geen langdurige arbeidscontracten aan te gaan en hebben geen verantwoordelijkheid voor zaken zoals verzekeringen en belastingen, omdat dit de verantwoordelijkheid van het detacheringsbureau is.

Toegang tot gespecialiseerde vaardigheden: Opdrachtgevers kunnen profiteren van de expertise en ervaring van professionals die via detachering worden ingehuurd omdat zij vaak een groot netwerk aan gespecialiseerde professionals hebben.

Wat is het voordeel van detachering voor professionals?

Diverse werkervaring: Werken op verschillende projecten bij verschillende bedrijven kan waardevolle ervaring bieden en hun vaardigheden verbreden.

Flexibiliteit: Detachering kan professionals de mogelijkheid bieden om hun werkschema aan te passen aan hun behoeften of om een rol te kiezen die perfect aansluit bij ambities en persoonlijkheid.

Nieuwe inzichten en groter netwerk: Detachering bij verschillende opdrachtgevers draagt bij aan nieuwe kennis en inzichten. Daarbij vergroot het het netwerk omdat professionals regelmatig met nieuwe collega’s en opdrachtgevers werken.

Wat is het verschil tussen detachering en uitzenden?

Detachering en uitzenden zijn beide vormen van flexibel werk waarbij professionals voor een bepaalde periode worden ingehuurd om werk te verrichten bij een andere opdrachtgever. Het belangrijkste verschil tussen detachering en uitzenden ligt echter in de aard van de arbeidsrelatie en de duur van de opdracht:

Detachering: Bij detachering blijft het detacheringsbureau de formele werkgever van de werknemer. De professional wordt uitgeleend aan een ander bedrijf om daar aan tijdelijke projecten te werken. De detachering kan voor een langere periode zijn en de professional kan worden ingezet voor specifieke projecten of taken.

Uitzenden: Bij uitzenden wordt de werknemer door het uitzendbureau uitgeleend aan een bedrijf voor een kortere periode, vaak op basis van een uitzendovereenkomst. Het verschil met een detacheringsovereenkomst is dat de uitzendovereenkomst eindigt als de opdracht eindigt. 

Hoe verloopt het proces van detachering?

Het proces begint meestal met een detacheringsbureau dat gesprekken voert met zowel bedrijven als potentiële werknemers om hun behoeften en vaardigheden te begrijpen. Vervolgens matcht het bureau de werknemer met een geschikte opdracht bij een bedrijf. Na plaatsing blijft het detacheringsbureau vaak fungeren als de werkgever van de werknemer en behandelt het zaken zoals loonadministratie en HR-gerelateerde zaken.

Ook wanneer een professional besluit voor een detacheringsbureau te gaan werken begint het proces met een uitgebreid intakegesprek. Alleen zo kan het detacheringsbureau een duidelijk beeld krijgen van wie de professionals is en waar de ambities, wensen en behoeften liggen.

Zijn er ook nadelen aan detachering?

Onzekerheid: Voor professional kan detachering onzekerheid met zich meebrengen, omdat ze mogelijk geen zekerheid hebben over hun volgende opdracht na afloop van hun huidige detachering.

Minder betrokkenheid: Omdat detacheringen vaak tijdelijk zijn, kunnen professional minder betrokkenheid voelen bij de organisatie waar ze zijn gedetacheerd in vergelijking met vaste werknemers.

Beperkte voordelen: Detachering kan beperkte voordelen bieden in vergelijking met vaste werknemers, zoals minder toegang tot ziektekostenverzekeringen of pensioenregelingen.

Wat gebeurt er aan het einde van een detacheringsperiode?

Aan het einde van de detacheringsperiode kan de professional worden overgeplaatst naar een nieuwe opdracht, afhankelijk van de beschikbaarheid van projecten en de prestaties van de werknemer. In sommige gevallen kan de professional ook worden aangeboden om in vaste dienst te treden bij het bedrijf waar hij of zij was gedetacheerd. Dit heet een detavast-constructie.

Heb je meer vragen over detachering?

Hopelijk heb je alle antwoorden op je vragen over detachering kunnen vinden op deze pagina. Heb je nog meer vragen of ben je benieuwd naar wat wij als detacheringsbureau voor jou als opdrachtgever of professional kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via +31 (0)73 610 14 69 of info@g-nius.nl.