Verander jouw wachtwoord!

Het is belangrijk om regelmatig jouw wachtwoord te veranderen om te voorkomen dat jouw account gehackt wordt. Wachtwoorden moeten vandaag de dag aan een heleboel eisen voldoen, zoals hoofletters, kleine letters, cijfers en een speciale tekens. Toch maken veel mensen nog steeds gebruik van zwakke of dezelfde wachtwoorden.

Veiliger internetten

Vaak staan mensen niet stil bij het gebruik van hun wachtwoorden. Ze vinden het moeilijk om meerdere wachtwoorden te onthouden, dus gebruiken ze regelmatig hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, zoals sociale media sites, e-mails, websites en zelfs bankieren of Digi-D. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor jezelf, maar ook voor hackers. Ook hoor je steeds vaker dat wachtwoorden betrokken zijn bij een data lek, waardoor jouw wachtwoord terecht kan komen in verkeerde handen. Het is dus niet zo handig om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere sites. Toch gebruikt 60% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites.

Checken

De nationale verander je wachtwoord dag is verzonnen door de website Tweakers en wordt gesteund door het Openbaar Ministerie, Direct Research, Radar en True. De dag is vooral in het leven geroepen zodat mensen bewust worden van hun wachtwoord gebruikt en regelmatig hun wachtwoorden controleren en veranderen.

Onze tips voor sterke wachtwoorden

  1. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende sites.
  2. Gebruik niet je eigen naam of andere persoonlijke gegevens die makkelijk te achterhalen zijn.
  3. Combineer meerdere woorden.
  4. Gebruik minimaal 8 tekens.
  5. Gebruik een unieke letter- en cijfercombinatie.
  6. Gebruik speciale tekens zoals, #, @, !