Wat is een DevOps engineer?

De IT-wereld evolueert steeds sneller. Er zijn veel ontwikkelingen, zo ook de term DevOps en de functie DevOps engineer. DevOps is een relatief nieuw begrip dat de processen binnen ‘development’ en ‘operations’ samenvoegt. Dit heeft als doel zowel de ontwikkeling als de operaties binnen software samen te brengen en de efficiëntie te verhogen.

Het idee achter DevOps is dat het uitrollen van software, it-systemen en -processen gebeurt door één team dat bestaat uit professionals die ook betrokken zijn bij de ontwikkeling zodat alles naadloos op elkaar aansluit. Op deze manier kan er tijdens projecten sneller worden ingespeeld op aanpassingen, kunnen projecten sneller worden afgerond en is de kans op fouten kleiner.

De DevOps werkmethode is een oneindige cyclus. Deze cyclus bestaat uit:

– Continu ontwikkelen;
– Continu testen;
– Continu integreren;
– Continu implementeren;
– Continu monitoren.

Maar DevOps is veel meer dan een werkmethode, het is ook een ‘state of mind’. Het is een gezamenlijke aanpak van een probleem waarbij meer dan alleen de IT-afdeling betrokken is. Ook de afdelingen financiën en marketing zijn nauw betrokken, en duidelijke communicatie is van groot belang.

Wat doet een DevOps engineer

Net als de term DevOps bestaat ook de functie van DevOps engineer nog niet zo lang. Een DevOps engineer is verantwoordelijk voor een soepele en efficiënte samenwerking tussen zowel ontwikkeling en beheer. Dit begint bij het samenbrengen van de geschikte professionals en deze te laten ontwikkelen tot een team waarbij een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en betrokkenheid essentieel is.

De DevOps engineer focust zich op het operationeel maken en testen van ontwikkelde software en is hiervoor al betrokken bij het ontwikkelproces.

Eigenschappen en vaardigheden van een DevOps engineer:

– Communicatief sterk;
– Een naar buiten gerichte blik;
– Gedreven in zowel het managen van IT-infrastructuur, als het ontwikkelen van software;
– Continue drang tot verbeteren;
– Goed in teamverband werken;
– Diepgaande kennis heeft van softwareontwikkeling door middel van automatiseringstools;
– Kennis van programmeertalen.

Waar werken DevOps engineers?

DevOps engineers werken voor uiteenlopende ondernemingen; variërend van softwarebedrijven, webbureaus en webshops tot overheid-, onderwijs en zorginstanties en het bedrijfsleven. Ook kunnen zij bij een detacheringsbureau zoals G-Nius werken dat zich heeft gespecialiseerd in de bemiddeling van IT-professionals.

DevOps engineers die voor een IT-detacheringsbureau werken krijgen vaak de mogelijkheid zich verder en breeder te ontwikkelen bij verschillende opdrachtgevers. Hierdoor kunnen zij meer ervaring opdoen binnen diverse branches, met verschillende systemen en soft- en hardware.

DevOps engineer vacatures

Ben jij als DevOps engineer op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan kunnen wij bij G-Nius jou daarbij ondersteunen. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar DevOps engineers om deze via detachering, detavast of vast dienstverband te laten om te werken aan uitdagende projecten bij verschillende opdrachtgevers.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan ons actuele vacature aanbod of neem contact op met onze IT recruiter Marcel Roestenberg.