Een recent voorstel voor een wet tegen arbeidsmarktdiscriminatie heeft geen goedkeuring gekregen in de Eerste Kamer. Maar wat houdt deze wet eigenlijk in en waarom heeft de Eerste Kamer hier niet mee ingestemd?

Wat houdt de wet tegen arbeidsmarktdiscriminatie precies in?

De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie, zoals deze wet officieel heet, werd onlangs door de Tweede Kamer aangenomen met een ruime meerderheid. Met dit voorstel willen ze de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Wet allocatie arbeidskrachten intermediairs (Waadi) aanpassen. De essentie was om de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meer controle te geven over hoe werkgevers werknemers selecteren, om zo gelijke kansen op de werkvloer te bevorderen.

Discriminatie op de arbeidsmarkt treft voornamelijk Nederlanders met een migratieachtergrond en ouderen. Met dit voorstel trachtte de regering ervoor dat discriminatie bij werving en selectie niet langer wordt getolereerd. Dit wilde de regering bereiken door bedrijven te verplichten objectief te zijn bij de werving en selectie van nieuw personeel. Dit zou worden afgedwongen door middel van strengere controle door de Inspectie SZW en sancties voor overtreders. Bovendien moeten discriminerende verzoeken gemeld worden aan de Inspectie SZW.

Waarom is de wet verworpen door de eerste kamer?

Hoewel arbeidsmarktdiscriminatie nog steeds een prominent probleem is in Nederland, heeft de Eerste Kamer dit voorstel verworpen op 26 maart 2024. De afwijzing kwam voort uit zorgen over de uitvoerbaarheid en de handhaving ervan. Sommige senatoren waren van mening dat de wet te veel administratieve lasten met zich meebracht voor werkgevers en intermediairs. Ook waren er twijfels over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen om discriminatie tegen te gaan. Hierdoor hebben zij besloten om tegen de wet te stemmen.

Het is onzeker of en wanneer de Wet tegen arbeidsmarktdiscriminatie opnieuw zal worden ingediend voor heroverweging. De verwachting is dat het debat over dit onderwerp zal blijven voortduren en dat verdere ontwikkelingen zullen plaatsvinden in de toekomst.

Impact op de arbeidsmarkt

Maatschappelijke organisaties, waaronder Recruiters voor Rechtvaardigheid, hebben de verwerping van de wet krachtig veroordeeld. Ze benadrukten dat discriminatie op de arbeidsmarkt een ernstig probleem is dat dringend moet worden aangepakt. Politici die vóór de wet stemden, uitten teleurstelling over het gebrek aan steun van hun collega’s.

Ondanks de verwerping van de wet blijven er alternatieve oplossingen bestaan om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Zoals het voeren van campagnes en het vergroten van bewustwording en het implementeren van maatregelen binnen bedrijven om gelijke kansen te bevorderen.

Het laatste nieuws

Wat betekent de wet DBA voor zzp’ers
Freelancer maakt overstap naar medium-lance
Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie
WhatsApp community voor freelancers