Maak jij het verschil? #1

Vertel eens, waarom zouden we jou voor deze rol aan moeten nemen? En wat onderscheidt jou van andere professionals?

Deze vragen staat in de top vijf van meest gestelde vragen in sollicitatie procedures. Ook bij G-Nius stellen we deze vragen tijdens kennismakingsgesprekken. Het is opvallend hoe weinig professionals een sterk antwoord kunnen geven. En wat opvalt is dat veel antwoorden ook op elkaar lijken.

In de G-Nius serie ‘maak jij het verschil?’ geven we je met een aantal vragen, tips en ‘huiswerkopdrachten’ gereedschap in handen. Hiermee kan jij jouw onderscheidend vermogen als professional of werkgever identificeren en omzetten in krachtige en persoonlijke antwoorden op bovenstaande vragen.

Deel 1: De overeenkomst en het verschil tussen ONDERSCHEIDEND en ANDERS.

De overeenkomst tussen ‘onderscheidend’ en ‘anders’ zijn de aantoonbare verschillen tussen jou en de andere teamleden. Het is belangrijk om A. je bewust te zijn van deze verschillen, en B. te begrijpen wat de betekenis van het verschil is zodat jij je erop kunt voorbereiden of anticiperen.

Het belangrijkste verschil zit in de associatie die mensen met beide woorden hebben. ‘Onderscheidend’ heeft een veelal positief ervaren, terwijl ‘anders’ veel vaker een negatieve associatie oplevert.

Wanneer jij waarde toevoegt binnen een team en daarmee de kracht van het team vergroot, word je als onderscheidend gezien.

Wanneer het voor collega’s niet duidelijk is hoe jij waarde aan het team kan toevoegen, krijg je vaak het label ‘anders‘ toebedeeld. In de praktijk wordt dit vaak vertaalt als het ontbreken van ‘de klik’.

Mensen doen namelijk het liefst zaken met mensen waarin ze zichzelf herkennen. Ze verbinden zich moeilijker met mensen die ‘anders’ zijn. We kennen immers allemaal het spreekwoord “Wat de boer niet kent dat vreet hij niet”.

Inzicht: Het is belangrijk om je te realiseren dat wanneer de context verandert iets wat eerst ‘onderscheidend’ was zomaar kan veranderen in ‘anders’ en andersom.

Opdracht: Bedenk en schrijf vervolgens uit op welke punten jij verschillend bent en hoe die verschillen voor anderen binnen het team van toegevoegde waarde kunnen zijn.