Tips voor inhurende managers in tijden van krapte op de arbeidsmarkt

Dat er op dit moment een recordkrapte is op de arbeidsmarkt is geen nieuws. Ook wij ervaren dat het moeilijk is om geschikte professionals te vinden. Voor inhurende managers moet het nog lastiger zijn om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed te volgen. Daardoor weten ze vaak niet hoe ze op de krapte moeten reageren. Wij geven daarom een aantal handvatten om openstaande rollen zo snel mogelijk in te vullen.

Binnen onze vakgebieden zien we dat afdelingsmanagers vaak ook verantwoordelijk zijn voor het selectieproces van nieuwe medewerkers. Logisch, want deze professionals moeten binnen hun team aan de slag.

Omdat het selecteren van geschikte professionals geen kerntaak is, geven we de onderstaande tips om ze hierbij te helpen.

1.   Snel handelen

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt werken recruiters hard om geschikte professionals te vinden, te boeien en te binden. Gelukkig reageert het merendeel van de inhurende managers daarna snel en kan er een kennismakingsgesprek gepland worden.

Helaas gebeurt het ook regelmatig dat het, na lang en intensief zoekwerk, lang duurt voordat er een reactie volgt. Dit is erg vervelend. Niet alleen voor ons maar ook voor de professional en de opdrachtgever zelf.

In een markt waar er sprake is van krapte worden professionals van alle kanten benaderd. Door snel te handelen en de sollicitatieprocedure kort te houden voorkom je dat een geschikte professional een ander aanbod krijgt en daardoor niet meer beschikbaar is.

2.   Een match is meer dan alleen een cv

Een geschikte professional vind je niet door je alleen op een cv te richten. Op papier kan iemand namelijk nog zoveel kennis en ervaring hebben, maar kan hij of zij deze kennis ook overbrengen en toepassen? Omgekeerd kan iemand misschien kennis en ervaring missen, maar wel heel erg gemotiveerd zijn en snel leren.

Of iemand geschikt is voor een rol ontdek je door met een open blik naar professionals te kijken. Ga een gesprek aan waarin je nagaat of iemand aansluit bij de rol en de organisatie.

3.   Denken in kansen

In een markt waar professionals het voor het kiezen hebben is het voor werkgevers tijd om in kansen te denken. Want waarom moet je op zoek gaan naar het schaap met de 5 poten? En bijvoorbeeld niet een schaap met 3 poten de kans geven om zichzelf verder te ontwikkelen? Laat iemand groeien, zowel persoonlijk als professioneel, en ontwikkel zelf dat schaap met de 5 poten.

4.   Laat je adviseren

Ben jij een inhurende manager en vind je het moeilijk om geschikte professionals voor jou team te vinden? Onze Business Managers kunnen je daarbij helpen. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Ze brengen jouw wensen en behoeften in kaart en stellen zo het ideale profiel op van een professional. Dit profiel is uitgangspunt voor onze recruiters. Met deze werkwijze bieden zij je advies op maat. Dit geeft jou als inhurende manager een realistisch beeld van de markt en verhoogt daarmee de kans op het vinden van de geschikte professional.