Maak jij het verschil? #2

Vertel eens, waarom zouden we jou voor deze rol aan moeten nemen? En wat onderscheidt jou van andere professionals?

Deze vragen staat in de top vijf van meest gestelde vragen in sollicitatie procedures. Ook bij G-Nius stellen we deze vragen tijdens kennismakingsgesprekken. Het is opvallend hoe weinig professionals een sterk antwoord kunnen geven. En wat opvalt is dat veel antwoorden ook op elkaar lijken.

In de G-Nius serie ‘maak jij het verschil?’ geeft onze collega Sjoerd je met een aantal vragen, tips en ‘huiswerkopdrachten’ gereedschap in handen. Hiermee kan jij jouw onderscheidend vermogen als professional of werkgever identificeren en omzetten in krachtige en persoonlijke antwoorden op bovenstaande vragen.

Deel 2: De kracht van EENVOUD.

“Wat is jouw onderscheidende vermogen?” Professionals denken bij deze interviewvraag vaak dat wij op zoek zijn naar uitzonderlijke prestaties of zeldzame eigenschappen, dat klopt! De misvatting is dat ze denken dat we met ‘uitzonderlijk’ prestaties bedoelen die nagenoeg onmogelijk zijn en dat ‘zeldzame’ eigenschappen alleen voor erkende genieën zijn weggelegd.

Niets is echter minder waar! Tijdens voortgangs- en evaluatiegesprekken met opdrachtgevers over de prestaties van onze professionals blijkt dat ze zich kunnen onderscheiden met verrassend basale vaardigheden of eigenschappen.

gewone dingen, ongewoon goed doen

De les van de mentor bij mijn eerste baan geef ik nog steeds door aan iedere professional die voor G-Nius aan de slag gaat. Hij leerde me “Sjoerd, we bepalen jouw toegevoegde waarde niet op basis van de ongewone dingen die je goed doet, maar op basis van de gewone dingen die je ongewoon goed doet!”

Inzicht: Je hoeft dus geen ‘ongewone’ stunts uit te halen om op te vallen. Door ‘gewone’ dingen ongewoon goed te doen stijg je boven het gemiddelde uit. Op de lijst van ‘gewone’ vaardigheden die werkgevers zeer waardevol vinden staan onder andere: voorbereiding, doorzettingsvermogen, actief luisteren een positieve houding en aanpassingsvermogen. Met iedere investering in je ontwikkeling in en betere uitvoering van die ‘gewone’ vaardigheden groeit je onderscheidende vermogen.

Opdracht: Ergens in uitblinken, kan alleen wanneer jij bereid bent om meer tijd te steken in de oefening en ontwikkeling van die vaardigheid. Neem ruim de tijd en beantwoord de volgende vragen en schrijf ze op:

1. Hoe scoor jij van 1 tot 10 op ieder van deze ‘gewone’ vaardigheden?

2. Hoe vaak en hoeveel aandacht besteed je aan deze vaardigheden?

3. Welk effect heeft de verdubbeling van aandacht op de score van die vaardigheden?

4. Hoe veranderen jouw leven en carrière wanneer die scores structureel twee punten hoger zijn?